Artikkelit

Penikkatauti eli sääriluun rasitusoireyhtymä



Penikkatauti on kansankielinen nimitys sääriluun rasitusoireyhtymälle. Penikkataudissa tyypillistä on kipu sääriluun alaosassa vähintään viiden senttimetrin pituudella. Penikkatautia esiintyy lajeissa, joissa suurimmassa roolissa ovat juoksu ja/tai hypyt ja se on yksi yleisimmästä kroonisista rasitusvammoista urheilijoilla. Penikkataudissa kipu sijaitsee sääriluun sisäsivulla tai sääriluun etu-ulkoreunalla. Penikkataudille voi altistaa muun muassa harjoittelun määrän ja intensiteetin nopea lisääminen, alustan vaihtaminen, ylipaino, ylipronaatio ja lonkan loitontajalihasten heikkous. Penikkatauti on rasitusperäinen vaiva ja rasitusvamma syntyy, kun kuormitusta tulee liikaa suhteessa kudosten kapasiteettiin. Pitkittyessä ja pahentuessa sääriluun rasitusoireyhtymä voi kehittyä rasitusmurtumaksi.  


Penikkataudin kuntoutus koostuu yksilöllisesti harjoitusohjelman muokkaamisesta (iskutuksen vähentämisestä), kuormituksen hallinnasta ja alaraajojen lihasten, etenkin nilkan ja jalkaterän lihasten vahvistamisesta. Myös juoksutekniikka tulisi analysoida. Jalan tullessa kanta edellä maahan, säären etu- ja ulkosyrjän kudokset kuormittuvat normaalia enemmän. Kanta-askelluksessa askel on pitkä ja nilkka tästä syystä koukussa sekä lihakset töissä kauemmin.  Jalan tullessa kanta edellä alustaan kehoon kohdistuu myös suurempia törmäysvoimia. Tukivaiheessa holvikaaren liiallinen jousto aiheuttaa usein säären sisäosan ongelmat. Hieronta, teippaukset, tuet ja pohjalliset voivat jossain määrin helpottaa oireita, mutta eivät poista kivun aiheuttajaa, eikä siksi ole pidemmän päälle toimiva kuntoutusmuoto. Kuntoutus ei ole totaalilepoa, eikä harjoittelua tule vaivan vuoksi lopettaa. Harjoitusohjelmaan mietitään korvaavat harjoitteet, kunnes jalka kestää jälleen normaalia juoksemista ja iskutusta. 
 
Haapasalo, H. & Hyvärinen E. 2021. Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus. 
McClure, C.J. & Oh, R. 2022. Medial Tibial Stress Syndrome.  
Miller, J. & Clarke, A. 2022. Anterior shin splints. 
Parkkinen, J. 2021. Penikkatautiopas. 
Winters, M., Eskes, M., Weir, A., Moen, M. Backx, F., Bakker, E. 2013. Treatment of Medial Tibial Stress Syndrome: a systemativ review. 
Brukner&Khan´s Clinical sports medicine. McGraw Hill Education. 2017 Diebal AR, Gregory R, Alitz C et al. Forefoot running improves pain and disability associated with chronic exertional compartment syndrome. Am J Sports Med 2012;40(5):1060–7.  
Franklyn-Miller A, Roberts A, Hulse D et al. Biomechanical overload syndrome: defining a new diagnosis. Br J Sports Med 2014;48(6):415–6 


Takaisin artikkeleihin